מי מפחד מקדחת הקרציות
כאשר הקרצית עוקצת את הכלב, מועבר טפיל דם מקבוצת "ריקציה" (ארליכיה קניס), אל מחזור הדם. הטפילים הם מיקרואורגניזמים שיכולים להביא לזיהום הדם של חיות שונות. הם מועברים לכלבים דרך "קרצית הכלב החומה". כיום משערים, שכדי להעביר את החיידק, על הקרצית להיות צמודה אל הכלב לפחות 24 שעות (בהיצמדות קצרה יותר ככל הנראה לא יועבר החיידק ולא תיגרם קדחת קרציות). לא כל קרצית נושאת בגופה את הטפיל הגורם למחלה, אך די בקרצית נגועה אחת כדי להדביק את הכלב. טפיל הדם שפוגע בכלבים אינו מידבק לבני אדם ואינו מהווה סכנה, אך יש לזכור כי הקרציות שמעבירות את המחלה ונמצאות על הכלב, יכולות להיות נשאיות של מחלות אחרות, הפוגעות באדם.
קרציות בוגרות מטילות אלפי ביצים ולהן ארבעה שלבי התפתחות: ביצה, זחל, קרציה צעירה וקרציה בוגרת. כולם ניזונים מדם ומנוזל לימפה.
בכלבים קיימים 2 סוגים של קרציות:
- "קרצית הכלב האמריקאית" (לא נפוצה בארץ) ניזונה בשלב הזחל ובשלב הקרצית הצעירה מיונקים קטנים, ונופלת מהם בשלבי ההתפתחות. קרציות בוגרות ניזונות מחיות מחמד
- "קרצית הכלב החומה" (הנפוצה בארץ) ניזונה בכל שלבי ההתפתחות מחיות מחמד
שלבי המחלה בכלב:
- תקופת הדגירה – תקופת דגירתה של המחלה – מרגע ההדבקה ועד להתפרצות המחלה הקלינית, נעה בין 7 ל-21 יום. בתקופה זו לא ייראו סימני מחלה
- שלב אקוטי – בו ייראו סימני המחלה הראשונים
- שלב תת-קליני – שלב שבו הכלב נשא של החיידק, אך ללא סימני מחלה
- שלב כרוני – שלב שבו כבר קשה לטפל במחלה, ובו הכלב חולה מאוד
חשוב להבין כי לא כל הכלבים מגיעים לשלב הכרוני וחלקם מתגבר על המחלה (באופן עצמאי או בעזרת טיפול תרופתי).
השלב האקוטי - שלב זה נמשך בין 14 ל-30 יום. בשלב הזה החיידק מופץ באיברי הגוף. בישראל מאבחנים את המחלה בשלב הזה בד"כ בקיץ, מפני שאז הקרציות יותר נפוצות. סימני קדחת קרציות בשלב האקוטי: חום, הגדלת קשרי לימפה, דימומים עוריים קטנים, דימום מהאף (סימן מאוד נפוץ), עין אדומה / הרחבת כלי דם בעין, חולשה וחוסר תיאבון. בחלק מן הכלבים הסימנים הם קלים יחסית ולא תמיד יבחינו הבעלים כי הכלב חולה. בדיקות דם בשלב זה יציגו בעיקר רמה נמוכה של טסיות הדם. חשוב לזכור כי טיפול נכון ומהיר בשלב זה יביא להחלמה מהירה; כלבים שלא יטופלו כראוי יישארו נשאים של הטפיל, ויעברו לשלב התת-קליני ואף לכרוני.
השלב התת-קליני - בשלב זה הכלב הוא נשא של החיידק, אשר גורם קדחת קרציות אך אינו מראה סימני מחלה! הכלב נראה בריא לחלוטין, אולם המחלה ממשיכה להתפתח. מצב זה יכול להימשך חודשים עד שנים. לעיתים ייתכן אפילו שהכלב יחלים בצורה ספונטנית ולא יגיע לשלב הכרוני, שבו שוב ייראו סימני מחלה.
השלב הכרוני - שלב זה מאופיין בירידה משמעותית במשקל, חולשה, דיכאון, ריריות חיוורות, אנמיה חריפה, חום, בצקת פריפרית, שלשול / שתן דמי, דימומים על העור, בריריות ומהאף (כתוצאה מפגיעה במוח העצם), פגיעות בעיניים – דלקות עיניים, ולעיתים אפילו עיוורון (בשל דימום מאחורי הרשתית). בשלב זה, למרבה הצער, הטיפול לא תמיד משיג תגובה ולא תמיד ניתן להציל את הכלב.
איבחון - האיבחון של קדחת קרציות מבוסס על שילוב של סימנים קליניים וממצאים בבדיקות דם: בדיקת PCR להימצאות המידע הגנטי של החיידק בדם (בדיקה אמינה מאוד); ספירת דם המדגימה ירידה בכמות טסיות הדם / תאי הדם הלבנים / תאי הדם האדומים.
טיפול בקדחת קרציות: הטיפול המועדף והיעיל ביותר הוא אנטיביוטיקה ששמה דוקסיציקלין (דוקסילין). במקרים החמורים או הכרוניים יש לעיתים צורך במתן סטרואידים כדי לנסות לדכא תגובת יתר של מערכת החיסון, הגורמת הרס של תאי הדם וטסיות הדם.
בשלב של אנמיה חמורה יש לעיתים צורך במתן מנות דם או הורמונים (למשל אריתרופואטין) המעודדים יצירה של תאי דם אדומים. אם מתגלה רמה נמוכה מאוד של תאי דם לבנים ניתן לנסות גם הורמונים המעודדים ייצור שלהם. בחלק מהמקרים יש צורך באשפוז, מתן נוזלים, תרופות להורדת חום או תוספי ברזל וויטמינים. הטיפול בשלב הכרוני ארוך, מסובך וכרוך בעלויות כבדות, בשל יוקר החומרים והאישפוז. לפיכך, הטיפול המונע כנגד הקרציות הוכח כדרך היעילה ביותר למניעת המחלה ואין להמעיט בחשיבותו.
סיכויי החלמה
אם מאבחנים את קדחת הקרציות בשלביה הראשונים והמחלה מטופלת באנטיביוטיקה, תחזית ההחלמה הינה טובה. למרבה הצער, אם האיבחון נעשה בשלב הכרוני, סיכויי ההחלמה נמוכים. כיצד ניתן למנוע הידבקות של כלבים בקדחת הקרציות?
לצערנו, לא קיים כיום חיסון כנגד קדחת הקרציות, וגם כלב שחלה בעבר אינו מחוסן כנגד הידבקות נוספת. הדרך היעילה ביותר למנוע הידבקות במחלה היא למנוע חשיפה של הכלב לקרציות. יש לעשות זאת על-ידי שימוש סדיר בחומר נגד קרציות – קולר, ריסוס או טיפות – בהתאם להמלצת הווטרינר. יש לזכור כי למרות שקרציות והמחלה נפוצות יותר בקיץ, תיתכן הידבקות גם בחורף אם מזג האוויר חם דיו, ולכן מומלץ לבצע טיפול מונע נגד קרציות לאורך כל השנה. במקרים של עומס קרציות רב בסביבה יש להיוועץ עם מדביר כדי לנקות ככל האפשר את סביבת הכלב מקרציות.
חברת ההדברה החדשנית ביותר בעולם
בליבה של סולאנו נמצא החזון שלנו להיות חברת ההדברה החדשנית ביותר בעולם ולעמוד
במחויבות שלנו כלפי בעלי החיים,הלקוחות ועובדי החברה